Pancreatita acută, un pericol de sărbători!

Pancreatita acută, un pericol de sărbători!

Pancreatita acută, supranumită și “marea dramă abdominală”, este una dintre bolile care se pot declanșa în prezența meselor copioase, acompaniate de alcool, pe care avem tendința de a le consuma excesiv perioada sărbătorilor de iarnă. Pentru că afectează unul dintre organele cu rol esențial în funcționarea corpului uman, respectiv pancreasul, boala poate conduce chiar și la deces, dacă nu este tratată precoce și corect. Profilaxia și tratamentul în faze incipiente sunt două modalități de a ne pune la adăpost de complicațiile grave ale acestei boli.

Practic, în cazul pancreatitei acute are loc un proces de distrucție a pancreasului și a țesuturilor din jurul său de către propriile enzime.

Factorii de risc pentru apariția pancreatitei acute

Mai ales în perioada sărbătorilor, tubul digestiv, în general, și pancreasul, în special, sunt suprasolicitate de consumul exagerat de alimente bogate în grăsimi, prăjite sau afumate, la care se adaugă băuturile alcoolice. Două cauze majore sunt implicate în apariția pancreatitei acute

Litiaza biliară

Persoanele care suferă de litiază biliară, deci care au pietre la fiere, sunt expuse riscului de a face pancreatită din cauza consumului de alimente grase precum smântâna, maioneza, sarmalele sau pomana porcului.

Citește continuarea articolului pe www.csid.ro.

Leave a Reply