Oare câți dintre noi suferă de sindromul oboselii cronice?

Oare câți dintre noi suferă de sindromul oboselii cronice?

Persoanele care suferă de sindromul oboselii cronice prezintă anomalii cerebrale, potrivit unui studiu realizat folosind mai multe tehnici de scanare, publicat miercuri în revista medicală americană Radiology, informează AFP.

Sindromul oboselii cronice (SOC), numit și encefalomielită mialgică, este caracterizat mai ales de oboseală persistentă și inexplicabilă, care durează luni și chiar ani, în ciuda repausului.

SOC este considerat o maladie neurologică și se manifestă adeseori brusc, antrenând o deteriorare rapidă a sănătății. În Statele Unite se înregistrează peste un milion de copii și adulți afectați de această boală, potrivit Centrului american de control și prevenție a bolilor (CDC).

Noul studiu a utilizat date obținute cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică de la 15 pacienți, bărbați și femei, diagnosticați cu SOC. Cercetătorii au folosit, ca grup de control, 14 femei și bărbați, din aceeași grupă de vârstă, dar cu o stare a sănătății bună.

Savanții au utilizat trei tehnici diferite de imagistică prin rezonanță nucleară, pentru a obține o analiză care să permită măsurarea dimensiunilor diferitelor zone ale creierului, pentru a observa substanța albă a creierului, compusă din fibrele nervoase care transportă mesaje între neuroni, și pentru a măsura fluxul sangvin cerebral.

Analizarea datelor obținute a arătat că persoanele care suferă de SOC au un volum de substanță albă mai redus, dar și o răspândire anormală de molecule de apă într-o regiune a substanței albe din emisfera cerebrală dreaptă.

De asemenea, cercetătorii au descoperit la pacienții cu SOC anomalii în cele două regiuni ale creierului care conectează lobul frontal cu lobul temporal.

Citește continuarea articolului pe  www.gandul.info

Bogdan Enache

Leave a Reply