Datoria României către statele UE pentru servicii medicale este peste 168 de milioane de euro

Datoria României către statele UE pentru servicii medicale este peste 168 de milioane de euro

 

România are datorii de peste 168 de milioane de euro către statele UE, dar și Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein, pentru serviciile medicale de care românii au beneficiat în aceste țări până la sfârșitul anului 2012, potrivit unui document al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Pentru tratamente în străinătate, românii s-au îndreptat în special către țări precum Franța, Italia, Austria, Germania și Spania. Între țările mai puțin preferate de români pentru a-și îngriji sănătatea au fost Liechtenstein și Estonia. Unii asigurații români s-au tratat și în Cipru, Malta, Islanda și țările scandinave.

În baza Cardului European de Asigurări Sociale de Sănătate (CEASS), asigurații pot beneficia de îngrijiri medicale de urgență pe durata șederii temporare în alte țări membre UE, dar și în Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

Ministerul Sănătății din Austria anunța, într-un raport, că celelalte țări europene acumulaseră o datorie de 226 de milioane de euro la casele de sănătate austrice. Țările cu cele mai mari datorii erau Germania, cu 118 milioane de euro, România cu 12 milioane de euro, Italia cu 11,8 milioane de euro, Olanda cu 9,7 milioane de euro, și Marea Britanie cu 7,2 milioane de euro, potrivit raportului citat de publicația Salzburger.

Totodată, parlamentarul austriac Rupert Doppler arăta că nici Austria nu și-a achitat datoriile pentru serviciile de sănătate de care cetățenii săi au beneficiat în alte state. “Totuși, dacă citim ultima pagina a raportului de 122 de pagini, sesizăm că nici Austria nu se grăbește să își achite datoriile. Acestea sunt cifrate la 190 de milioane de euro, dintre care 144 de milioane de euro doar față de Germania”, a declarat Doppler pentru publicația citată.

Potrivit CNAS, pentru creanțele introduse începând cu 1 mai 2010, data intrării în vigoare a Regulamentului (CE) 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, termenul scadent este de 18 luni de la data introducerii creanței și respectiv de 36 de luni de la data introducerii creanței, dacă respectiva creanță este contestată.

Acest material este o preluare de pe site-ul Mediafax.ro. (http://www.mediafax.ro/)

 

Elvira Gheorghita, elvira@mediafax.ro

This article has 1 comment

  1. Daca sistemul de sanatate din Romania va putea oferi servicii de calitate ,nu am avea asemenea datorii catre altii mai buni. Pacat ca medicii nostri foarte buni pleaca si nu le pasa celor raspunzatori nici de ei nici de pacienti.

    Avem totusi clinici private performante cat si pachete medicale complete care sa ne poata acoperi acele costuri. Important este sa dorim sa le avem ,chiar daca presupun niste costuri,cu siguranta mult mai mici comparativ cu ce cheltuim prin spitale…

Leave a Reply