Cinci mituri despre asigurarea privată de sănătate

Cinci mituri despre asigurarea privată de sănătate

Te-ai săturat ca la fiecare vizită la medicul de familie să bagi mâna în buzunar și să îi plătești consultația deși acest serviciul medical este decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), instituție la care contribui lunar?

Vrei ca atunci când ajungi la medic să îți faci o serie de analize să nu mai fi pus pe lista de așteptare, pe motiv că s-au terminat fondurile alocate de CNAS laboratorului de analize?

Asigurarea privată de sănătate poate fi soluția la aceste probleme. Persoanele care au o astfel de poliță au acces la servicii medicale de calitate. Asigurarea privată de sănătate cuprinde atât servicii de prevenție precum analize și alte investigații, dar și acoperirea costurilor cu spitalizarea, posibile intervenții chirurgicale și tratament.

Posesorii unei astfel de polițe pot beneficia de servicii medicale într-un spital din România sau chiar din afara țării, dacă asigurarea prevede acest beneficiu. Toate acestea fără eforturi financiare în momentul în care se îmbolnăvesc sau suferă un accident.

Persoanele care au o asigurare privată de sănătate de la Metropolitan Life pot beneficia și de o a doua opinie medicală din partea unei echipe multidisciplinare de la un consorțiu renumit de instituții medicale din SUA. Serviciul se numește telediagnostic.

”Din studiul recent pe care l-am realizat împreună cu Institutul Român de Evaluare și Strategie (IRES), am constatat că asigurările private de sănătate sunt produse foarte dorite de către angajați, ei căutând o soluție completă de acces la servicii medicale de calitate. Totuși, beneficiile asigurărilor nu sunt foarte clare pentru angajați, existând confuzie între acoperirea oferită de asigurarea de sănătate și cea oferită de abonamentul medical. Pentru că gradul de utilizare a asigurărilor de sănătate e restrâns pe piața din România, în jurul acestora s-au format o serie de mituri”, afirmă Emilia Bunea, CEO Metropolitan Life. Experții din domeniul asigurărilor au realizat un top cinci mituri despre aceste polițe, pe care le-au demontat.

● Ca să îmi fac o asigurare privată de sănătate trebuie să am un venit de mii de euro. Costul ridicat al acestor produse reprezintă principalul mit creat în jurul asigurărilor private de sănătate. Experții spun că pe piața din România există produse pentru care clientul trebuie să scoată din buzunar 1,9 lei pe zi, cum este cazul asigurării private de sănătate ExtraMED de la Metropolitan Life. Mai mult, sunt și cazuri în care beneficiarii unei astfel de polițe nu scot niciun ban din buzunar. Este cazul angajaților la multinaționale, companii care au optat pentru asigurări private de grup. Concret, angajatorul a ”cumpărat” o asigurare privată de sănătate ce oferă protecție tuturor angajaților săi.

● Pot să îmi fac o asigurare privată de sănătate doar dacă sunt tânăr. Vârsta influențează prețul unei asigurări private de sănătate, deoarece pe măsură ce îmbătrânim, suntem mai expuși în fața bolii. Fiecare companie de asigurări prezentă pe piața din România a stabilit o vârstă maximă până la care o persoană își poate încheia o asigurare privată de sănătate. De exemplu, la Metropolitan Life vârsta maximă până la care putem să ne facem o asigurare privată de sănătate este 64 de ani. În cazul asigurărilor de grup cumparate de angajatori, vârsta fiecărei persoane nu mai este un factor de diferențiator de preț. Costul este același pentru fiecare angajat pentru același tip de beneficii.

● Dacă sunt fumător trebuie să plătesc mai mult. Acest mit a apărut având în vedere faptul că dependenții de tutun sunt expuși unui risc mult mai ridicat de a se îmbolnăvi de cancer sau de boli cardiovasculare. La Metropolitan Life fumătorii nu trebuie să plătească mai mult decât nefumătorii. Aceasta dacă ne referim la o asigurare de grup cumpărată de angajator sau în cazul unei asigurări individuale dacă clientul consumă mai puțin de 2 pachete de țigarete pe zi.

● Asiguratorul nu îmi ia în considerare bolile preexistente. Acest mit este și nu este adevărat. Totul depinde de tipul de asigurare privată de sănătate pe care o încheiem. În cazul unei asigurări private individuale, asiguratorul nu va acoperi cheltuielile aferente bolilor de care suferă clientul înainte de a încheia contractul. De exemplu, o persoană diagnosticată în urmă cu trei ani cu diabet, care își încheie astăzi o asigurare privată de sănătate, nu va putea beneficia de servicii decontate de o poliță de asigurare privată de sănătate aferente acestei boli. Dar, în cazul în care, după încheierea asigurării, aceeași persoană este diagnosticată și cu o boală cardiovasculară, asiguratorul va acoperi cheltuielile aferente acestei noi boli. O a doua situație este cea a asigurării private de grup. La Metropolitan Life, asiguratorul va acoperi și cheltuielile aferente bolilor diagnosticate înainte de încheierea unei asigurări private de sănătate, după trecerea unei perioade de timp de la intrarea în asigurare. Această perioadă poate fi de trei, șase sau nouă  luni de la intrarea persoanei în grupul asigurat, iar ulterior compania de asigurări va despăgubi îmbolnăvirile indiferent de momentul diagnosticării lor.

● În momentul în care mi-am făcut o asigurare privată de sănătate, trebuie să dau toți banii într-o singură tranșă. Regularitatea plății primelor unei polițe de asigurare privată de sănătate este stabilită împreună cu agentul cu care încheiem polița. Sunt cazuri în care clientul poate plăti toată suma dintr-o singură tranșă, dar clientul poate alege să achite primele nu doar anual, ci și semestrial, trimestrial sau chiar lunar. În funcție de beneficiile oferite, contractul se poate încheia pe o durată de 1 an, acesta putând fi reînnoit automat prin plata primei de asigurare pe o anumită durată maximă, de exemplu 10 ani. Prima de asigurare este constantă pe toată durata contractului.

Acest material face parte din campania Sănătatea-i cel mai bun prieten, susținută de Metropolitan Life. Urmărește campania și pe Facebook.

Leave a Reply