Body lifting-ul după chirugia bariatrică

Body lifting-ul după chirugia bariatrică

Chirurgia conturului corporal sau body lifting-ul cuprinde o serie de intervenții chirurgicale care au ca scop redarea aspectului normal/ideal al corpului uman. Acest concept s-a dezvoltat după evaluarea constantă a pacienților obezi supuși chirurgiei bariatrice, care deși au slăbit nu aveau un contur corporal normal din cauza excesului tegumentar.

Pacienții care necesită acest gen de intervenții sunt în general pacienți care au suferit o intervenție de chirurgie bariatrica sau persoane care au suferit fluctuații mari de greutate, femei cu sarcini multiple etc.
Deși abdominoplastia se încadrează în acest concept, în urma scăderii ponderale masive s-a constatat necesitatea îndepărtării țesutului excedentar din diferite zone, în funcție de particularitățile pacientului: brațe, coapse, sâni la femei sau tegumentul prepectoral la barbati, fese etc.
“Procedura de Body Lifting este recomandată doar după ce pacientul a ajuns la greutatea dorită, deoarece în cazul în care acesta va continua să slăbească se va confrunta din nou cu apariția excesului de tegument.
Aceste intervenții se fac în etape, și un pacient poate avea nevoie de 1-2 sau chiar 3-4 intervenții seriate, în funcție de excesul tegumentar pe care-l prezintă, pentru a-i readapta învelișul (tegumentul) la noile dimensiuni.”, a declarat chirurgul estetician Silvia Stănculescu-Vasalos, specialist în chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă.

Cine sunt cei mai buni candidați pentru Body Lifting?

Cei mai mulți dintre pacienții care recurg la body lifting fac parte din categoria persoanelor care anterior au recurs la o operație de chirurgie bariatrica (micșorare a stomacului). Aceștia datorită scăderii masive în greutate prezintă un exces tegumentar în diferite zone, precum: abdomen, coapse, brațe sau spate.
O altă categorie este reprezentată de femeile care după una sau mai multe sarcini,  pe parcursul cărora au acumulat un număr semnificativ de kilograme, prezintă un exces de tegumet în zona abdominală sau/și ptoză la nivelul sânilor.
Nu în ultimul rând, putem discuta și de categoria în care se încadrează persoanele obeze, care după o schimbare drastică a stilului de  viață: alimentație echilibrată, sport, etc. reușesc să scadă în greutate masiv și ajung să se confrunte cu acealasi exces de piele.

Indicații post operatorii

Postoperator se recomandă purtarea de corsete elastice în vederea reducerii edemului postoperator și asigurării suportului pentru noul contur corporal. ”Procesul de vindecare inițială include edemul postoperator. Disconfortul sau durerea sunt relative comune și se controlează medicamentos. Pozițiile și mișcările care pun în tensiune musculatura și suturile din zona operată trebuie evitate, reluarea activităților fizice ușoare este posibilă la câteva zile postoperator.”, a adăugat chirurgul estetician Silvia Stănculescu-Vasalos.
Deși rezultatul liftingului corporal este vizibil aproape imediat, rezultatul definitiv, final este la câteva luni de la intervenție. Senzația locală de amorțeală (datorată secționării ramurilor nervoase sensitive în cursul intervenției) și de tensiune se ameliorează în cursul lunilor următoare. Noul contur corporal este relativ permanent atât timp cât persoana își menține constantă greutatea corpului și urmează un regim de viață sănătos (alimentație rațională și practicarea de activități fizice).

 

Acest material este o preluare de pe Ce se întâmplă, doctore? (www.csid.ro)

This article has 1 comment

  1. Si eu am trecut orintr-o operatie de chirurgie bariatrica si apoi ma ingrijorasem foarte tare fiindca mi se lasase foarte inestetic pielea de pe abdomen si maini. Atunci am aflat de body lifting si am facut o astfel de operatie. Chirurgul estetician Silvia Stanculescu este persoana careia ii voi fi recunoscatoare mereu fiindca mi-a redat un corp armonios. :)

Leave a Reply