Bebelușii născuți prin cezariană, cu 23% mai expuși pericolului de a suferi de autism

Bebelușii născuți prin cezariană, cu 23% mai expuși pericolului de a suferi de autism

Bebelușii născuți prin cezariană ar fi cu 23% mai expuși riscului de a suferi de autism, arată un studiu realizat recent de cercetătorii de la University College Cork din Irlanda.

Oamenii de știință irlandezi au descoperit că o astfel de intervenție chirurgicală pare să crească riscul de autism cu aproape o pătrime, însă nu au găsit deocamdată o explicație pentru acest fenomen, informează dailymail.co.uk.

Ei le îndeamnă pe femei să nu se sperie de rezultatele studiului, întrucât riscul general de autism rămâne la un nivel foarte scăzut.

În Marea Britanie, un sfert din totalul nașterilor sunt realizate prin cezariană, iar numărul lor a crescut de patru ori din 1970 până în prezent.

Această creștere se datorează parțial faptului că femeile care prezintă riscuri de complicații medicale în timpul nașterii sunt sfătuite să recurgă la cezariană, deoarece această intervenție este mai sigură.

Cercetătorii irlandezi au analizat o serie de studii anterioare care asociau nașterea prin cezariană și autismul.

Ei au descoperit că procedura medicală duce la o creștere medie de 23% a riscului de autism, deși nu pare să existe niciun motiv evident în spatele acestui fenomen.

Autorii analizei au încercat să afle și dacă există o legătură între cezariană și ADHD (deficit de atenție/ tulburare hiperkinetică) însă rezultatul nu a fost concludent.

Studiul a fost coordonat de medicul Eileen Curran.

Anterior, oamenii de știință au afirmat că asocierea dintre cezariană și autism s-ar datora genelor, ceea ce înseamnă că anumiți bebeluși sunt predispuși să treacă prin nașteri dificile și abia apoi să dezvolte autism.

O altă explicație posibilă vizează faptul că femeile care apelează la cezariană sunt mai vârstnice, iar bebelușii lor prezintă la rândul lor riscuri mai mari de a suferi de autism.

Citește continuarea articolului pe www.mediafax.ro

Florin Bădescu

Leave a Reply